Pod koniec lipca w Japonii obchodzony jest dzień Doyo ushi-no hi. Według zwyczaju sięgającego korzeniami XVIII wieku, to dzień, w którym tradycyjnie spożywa się potrawy z węgorza – unagi. W tym roku dzień Doyo ushi-no hi przypada na 26 lipca.
Lato japońskie jest bardzo gorące i wilgotne, dlatego mocno daje się we znaki. To zmęczenie upałem nosi nazwę natsubate.Trudno sobie wyobrazić podobną pogodę w naszym kraju, może podobnie czulibyśmy się w zaparowanej od gorącej wody łazience…
Dlatego właśnie należy jeść węgorza, który jest uważany za wyjątkowo silną i żywotną rybę. Zjedzenie mięsa unagi dodaje nam sił do pokonania upału i poprawia nasze siły witalne.
Ja też zjadłem węgorza podczas pobytu w Japonii w dniu Doyo ushi-no hi i przetrwałem duchotę i upał 35 C.
Minna san ganbarimashou!
#1 przez pkarpow dnia 27 lipca 2010 - 10:22
A czy wiesz po ile węgorz na „Manhattanie”?